در نشست بررسی کتاب «سینمای مستند صنعتی ایران» مطرح شد: ما ایرانی‌ها حافظه تاریخی نداریم

نشست بررسی کتاب «سینمای مستند صنعتی ایران» که با حضور محمدسعید محصصی، نویسنده کتاب و علیرضا بهرامی، کارشناس حوزه ادبیات و رسانه برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی سومین جشنواره فیلم و عکس فناوری و صنعتی (فردا)، ‌در ابتدای این نشست، علیرضا بهرامی با اشاره به اینکه تلاش‌های فردی در زمینه‌های تخصصی اتفاق خیلی خوبی است، گفت: در کشورهای توسعه یافته سرمایه‌گزاری‌هایی در ثبت تاریخ یک کشور می‌شود که شامل تاریخ معاصر و همه آن چیزهایی که در گذشته آن‌ها اتفاق افتاده، می‌شود.

این کارشناس رسانه با اشاره به اینکه فعالیت‌هایی برای ثبت تاریخ در کشور انجام شده است، عنوان کرد: مجموعه دایره‌المعارف بزرگ اسلامی و کارهایی که آستان قدس رضوی در ثبت تاریخ انجام داده‌اند در کنار همت‌های فردی تاکنون باعث بروز اتفاق‌هایی در این حوزه شده است اما هنوز نمی‌دانیم که ثبت مستند‌های تاریخی چقدر ضروری است و می‌تواند چقدر به پیشرفت کمک کند.
بهرامی افزود: ما به دلیل اینکه از تجربیات گذشته استفاده نمی‌کنیم، در امور اجرایی هزینه‌های زیادی را متحمل می‌شویم و فقر بینش داریم. همچنین به دلیل نداشتن ثبات مدیریت در امور مختلف، برنامه‌ریزی‌های مدون علمی هم نداریم.

** «کتاب مستند صنعتی ایران» خواستگاه دانشگاهی است

در ادامه نشست، این کارشناس حوزه ادبیات و رسانه سپس با اشاره به کتاب «سینمای مستند صنعتی ایران» گفت: 99 درصد از تلاش‌های اینچنینی تبدیل به کاتالوگ‌های جشنواره‌ای می‌شود اما این کتاب از یک خواستگاه دانشگاهی برخواسته که نتیجه آن یک اثر خوب و یک تاریخ تحلیلی است.
وی ادامه داد: در هنگام تورق این کتاب و به واسطه آشنایی‌هایی که با کتاب‌های این حوزه دارم، به خوبی درک کردم که نوشتن این کتاب اتفاق مثبتی است و همه بخش‌های آن بر اساس اراده پژوهشگرش پیش رفته است.

بهرامی با بیان اینکه «سینمای مستند صنعتی ایران» به خودی خود، کتاب جامعی است تاکید کرد: اگر همکاری وزارت نفت، نیرو، راه و شهرسازی و… که به آثار مستند صنعتی مرتبط هستند وجود داشته باشد، مطمئن هستم که سعید محصصی می‌تواند با یک برنامه طولانی مدت اثری را در تاریخ ثبت کند که یک دایره‌المعارف کامل 700، 800 صفحه‌ای در حوزه فیلم‌های صنعتی باشد.
این نویسنده و ناشر با تاکید بر اینکه چنین کتاب‌هایی بر اساس همت فردی به نتیجی می‌رسند، گفت: ای کاش گروهی تحت نظارت مولف تشکیل شود و به دنبال تهیه دائره‌المعارفی باشد که فقط چند سال یک‌بار ویراستاری شود. همچنین نقصان‌های این کتاب مانند نداشتن عکس از نکاتی است که بسیار به چشم می‌آید.
وی در ادامه با اشاره به اینکه دسته‌بندی‌های موضوعی در کتاب یکی از نکات مثبت این اثر محسوب می‌شود، اظهار کرد: فکر می‌کنم اگر همین دسته بندی‌های موضوعی، مقطعی هم باشد و کارهایی برای دایره‌المعارف بودن آن‌ انجام شود، مطمئنا تا 50 سال آینده هر دانشجویی برای نوشتن پایان‌نامه به این کتاب مراجعه می‌کند. با این حال همین کتاب نسخه‌پردازی‌های اساسی نیاز دارد که ما کتاب‌بازها روی آن‌ها حساسیت زیادی داریم.
در ادامه این نشست سید سعید محصصی با بیان اینکه از هر نقدی خوشحال می‌شود، عنوان کرد: متاسفانه ما کشوری هستیم که حافظه تاریخی نداریم و به همین دلیل ارزش حقایق تاریخی را نمی‌دانیم. در حالیکه امروزه به ثبت رساندن این حقایق به چالشی بزرگ تبدیل شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *