داریوش کیانی از عکاسان صنعتی و تبلیغاتی در گروه فرهنگ و هنر خبرگزاری برنا در پاسخ به این سؤال که نقش عکاسی تبلیغاتی در ترویج فرهنگ تولید به چه میزان است؟ عنوان کرد: فکر میکنم بهتر است بگوییم ایجاد فرهنگ استفاده از صنعت و خدمات ؛ چون این شاخه از عکاسی منعکس کننده اقداماتی است که درحوضه تولید به وقوع می پیوندد و رابط میان تولید کنندگان کالا و خدمات با عامه مردم است. به هر حال در امر فرهنگ سازی همیشه رابطه دوجانبه وجود دارد، اما مولد اصلی در این ماجرا بیشترخود تولید کننده است که بخشی ازاهدافش را به واسطه عکاسی تبلیغاتی و صنعتی محقق میکند..
وی افزود: عکاسی تبلیغاتی و صنعتی دو تا ازپر مخاطب ترین ژانرهای عکاسی در دنیا هستند و اگر عکاسی فشن که اساسا کارکرد تبلیغاتی دارد را نیز به آن اضافه کنیم، میتوانیم بگوییم هیچ ژانری به اندازه عکاسی تبلیغاتی و صنعتی توسط مردم دنیا دیده نمیشود. برای مثال صبح که چشممان را باز میکنیم سر میز صبحانه حتما با عکس بسته بندی روی یک محصول روبه رو خواهیم شد و از آنجا به بعد وقتی از خانه بیرون میآییم روی بیلبوردها، تابلوهای سطح شهر و … انواع عکسهای تبلیغی را میبینیم.
کیانی با بیان اینکه عکاسی تبلیغاتی تفاوتهایی با عکاسی صنعتی دارد؛ ادامه داد: در عکاسی صنعتی وظیفه ما بازنمایی واقعی سوژه بدون هیچ دخل و تصرف یا کم گویی و اغراق است. در اینجا عکاس وظیفه داردسوژه را در حیطه تصویر برای مخاطب ملموس کند. برای مثال وقتی از سایتهای اینترنتی خرید میکنیم تمایل خریدار بر این است که با دیدن عکس، همه مختصات آن محصول را دقیقا ببیند، به شکلی که گویی آن شی جلو روی وی قرار دارد. بنابراین وظیفه عکاسی صنعتی اطلاع رسانی به معنای واقعی کلمه است که هم در بحث محصولات وجود دارد هم در بحث خط تولید یا فضاهای صنعتی. در عکاسی صنعتی بحث اطلاع رسانی به صورت کاملا جدی در اولویت است اما در عکاسی تبلیغاتی ماجرا متفاوت است. ما در عکاسی تبلیغاتی ملزم به انتقال تمام اطلاعات سوژه نیستیم و مجازیم که فقط روی نقاط قوت سوژه تاکید کنیم یا محتوای دلخواهی را در قالب پیام تصویری ارایه دهیم. البته این محتوا به هیچ وجه نباید با موضوع بی ربط باشد..
عضو هیات مؤسس انجمن عکاسان صنعتی و تبلیغاتی با اشاره به سابقه فعالیتش در حوزه عکاسی صنعتی وتبلیغاتی و فضای موجود در این حوزه گفت: من از سال 72 تا امروز مستقیما با صنعت گران در ارتباط بوده ام. اگردرمورد تعامل میان عکاسان و صاحبان صنایع میتوانم بگویم که در کل، درک متقابل فی مابین در دو دهه گذشته روند صعودی داشته است اما هنوز برای برخی از صنعتگران الزامی بودن عکاسی صنعتی در فرایند تولید به اندازه کافی مسجل نیست و همچنان برای عدهای اولویت ندارد. به خصوص که بخشی از کارکردهای عکاسی صنعتی بدون توجه به فروش کالا می تواند در فرایند صنعت جنبه مستند سازی داشته باشد و از تکرار خطا های عملیاتی در مجموعه های صنعتی جلوگیری کند. به واقع درک این پتانسیل از جانب صاحبان صنایع می تواند به شکل قابل توجهی از اتلاف سرمایه جلوگیری کرده و هزینه های تولید را کاهش دهد..
این عکاس صنعتی و تبلیغاتی درباره ارزیابی رسانهها در ارائه عکسهای صنعتی، اظهار کرد: در زمینه فرهنگ سازی در این ماجرا، فعالیت گستردهای انجام نشده است و تنها به شکل محدود مقالاتی وجود دارد؛در حالیکه رسانههای تصویری برای افزایش درآمد خودشان میتوانستند برای این موضوع فرهنگ سازی کنند. رسانه ها اگر درباره اهمیت تبلیغات و مستندسازی آگاهی بخشی کنند متعاقبا خودشان نیز از قبل این فرهنگ سازی از درآمد بیشتری برخوردار خواهد شد.
کیانی تصریح کرد: اگر درک تصویری یک ملت بالا رود آموزش دادن به آنها با سرعت بیشتری اتفاق میافتد.این ارتقاء سطح آموزش میتواند ملت باسوادتری بسازد و در راه توسعه قدم بردارد. عکاسی صنعتی و تبلیغاتی با توجه به تیراژ وسیع و مخاطبان بیشماری که دارند می توانند نقش موثری در این مهم ایفا کند. به نظرم در این مبحث شبکههای اجتماعی نیز با حجم بالای تولید عکس، درک تصویری افراد را نسبت به گذشته بالاتر برده اند